Fråga facket Fråga facket

LO-distriktet i Örebro och Värmland hade i fredags 26 april årsmöte i Forshaga Folkets hus

Årsmötet valde bl.a. ny vice ordförande, Emma Brodin från Transport avd 9 Örebro. Därutöver antogs ett uttalande om Fläckar i skönhetsindustrin.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Fläckar i skönhetsindustrin

Det är med förskräckelse som vi tar del av rapporteringen om villkoren för många anställda på nagelsalonger runt om i landet. Vi har som många andra noterat att det växer upp nagelsalonger i var och vartannat gathörn. Naturligtvis har tanken dykt upp om att ”-Kan det verkligen löna sig?” Nu börjar vi förstå varför. Arbetskraften importeras och ersätts med mycket låg lön eller provision. Det handlar om ren och skär människohandel som pågår mitt framför våra ögon. Dels verkar det som de anställda fått betala hundratusentals kronor bara för att få köpa ett arbetstillstånd och om de mot förmodan sen jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal så tvingas de hämta ut pengarna och betala tillbaka lejonparten av lönen till arbetsgivaren. Utnyttjandet av personalen verkar inte ha några gränser.

Men hoppet väcks till liv vi när vi ser rapporteringen i media om att flera myndigheter samverkat, Polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Jämställdhetsmyndigheten, räddningstjänsten, socialtjänsten samt kommunernas kontor för miljö och hälsa. De har gjort gemensamma tillslag mot nagelsalonger över hela landet för att leta efter personer som utsatts för brott eller farlig arbetsmiljö. Lika viktig är det att konkurrensen mellan företag sker på lika villkor. Arbetsmiljöverket kommer att ställa krav på inte mindre än tre av fyra kontrollerade arbetsställen. En tredjedel fick förbud om att fortsätta den hälsofarliga verksamheten. Även polisen och skattemyndigheten har upprättat anmälningar.

Det ser vi som utmärkt exempel på hur myndigheter kan samverka för att värna den svenska modellen.

Skönhetsindustrin är bara en bransch där vi ser avarter. Bygg- och transportbranscherna är exempel på andra, men det finns fler.

Att myndigheterna jobbar tillsammans för att upprätthålla regelverket på arbetsmarknaden är inte bara önskvärt utan helt nödvändigt. Delar av svensk arbetsmarknad håller på att raseras, med stor risk för ytterligare eskalering. Ytterst drabbas de med svag ställning på arbetsmarknaden först men desto fler som tvingas jobba till låg lön och dåliga villkor, ju större är risken att det drabbar även dig.

Den svenska modellen har tjänat Sverige väl under många år. Det är viktigt att den får fortsätta med det. Ingen marknad fungerar utan regler, inte heller arbetsmarknaden. Vi spelar ju inte ens fotboll utan regler. De regler som kommer från lagstiftning behöver följas upp av staten via myndigheterna och de som är inskrivna i kollektivavtal följs upp av facket.

Vi uppmanar regeringen att ge myndigheterna än tydligare uppdrag att samarbeta för att öka bevakningen och därmed efterlevnaden av reglerna på arbetsmarknaden och att i de fall som reglerna inte är tillräckligt tydliga ändra dem.

Uttalandet antaget av LO-distriktet i Örebro och Värmlands årsmöte den 26 april i Forshaga.

 

För mer information:
Per Lilja, Ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland
Tfn: 073 -590 59 80
E-post: per.lilja@lo.se

Camilla Andersson, Chef LO-distriktet i Örebro och Värmland
Tfn: 070-638 55 95
E-post: camilla.andersson@lo.se

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.