Fråga facket Fråga facket

Årliga kampanjen ”Facket på sommarjobbet” drar igång!

Måndag 22 juni startar LOs årliga kampanj ”Facket på sommarjobbet”.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Tidigare år har LO sökt upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informerat om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet men givet situationen med Covid -19 har vi i år ställt om till en helt digital kampanj. Kampanjen går under namnet #Najsjobb. Unga arbetar ofta under villkor som vore helt otänkbara för vuxna. Varför? Det finns inget bra svar. Kanske är det en gammaldags syn på ungas värde som gör att de blir erbjudna jobb utan både avtal och trygghet. Det vill vi ändra på. Med #najsjobb står vi upp för lika villkor – även för unga.

 

- Alla förtjänar ett #najsjobb. #Najsjobb är ett initiativ som handlar om att ge unga den trygghet på jobbet som det är självklart att vuxna har, säger Jonas Lindén, kampanjledare för facket på sommarjobbet i Örebro och Värmland.

- Målet är att #najsjobb ska vara en rörelse som innebär slutet för usla villkor, gör alla unga medvetna om sina rättigheter och ger dem både argument och mod att stå upp för dem.

 

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några svårigheter som ofta drabbar dem. Förra året besökte LO-distriktet i Örebro och Värmland ca 800 arbetsplatser och genomförde drygt 4000 samtal.

 

- I år hoppas vi att kunna nå precis lika många unga och informera dem om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet, trots att det bara kan ske digitalt, säger Jonas Lindén.

Läs mer om dina rättigheter på lo.se/ung. Har du frågor eller behöver råd finns vi både på Facebook och vår hjälptelefon, 020–56 00 56. 

 

 

För frågor kontakta LO-distriktet kampanjledare:

Jonas Lindén, verksamhetsassistent, 073–208 46 57, jonas.linden@lo.se

Robert Roos, ansvarig ombudsman, 070–542 88 81, robert.roos@lo.se

 

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.