Fråga facket Fråga facket

Deltidsarbete gör kvinnor till fattigpensionärer

Jämställdhet Kvinnor i arbetaryrken har allra lägst lön – och därmed lägst pension. I Örebro län tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 520 kronor i månaden och i Värmlands län 21 172 kronor, jämfört med männen som har 27 645 kronor i Örebro län och 28 179 kronor i Värmlands län. Det visar siffror som LO tagit fram.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt.
Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt. Foto: Lars Forsstedt

Svårt att vara ekonomiskt självständig

I den offentliga statistiken räknas kvinnors löner om till heltidslön. Men nära hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid. För många är därför den faktiska lönen betydligt lägre. Därför granskar LO särskilt hur mycket arbetstiden påverkar kvinnors lön varje månad.

- Med en månadslön på 21 520 kronor i Örebro län och 21 172 kronor i Värmlands län är det mycket svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är dessutom stor att de deltidsarbetande kvinnorna i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Per Lilja, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland.

Längst ned på pensionsskalan

Eftersom pensionen är en direkt spegling av arbetslivet hamnar LO-kvinnorna lägst på pensionsskalan. För den som nyligen lämnat yrkeslivet blir den totala pensionen i genomsnitt 16 100 kronor i månaden.

- För att uppnå jämställda och jämlika pensioner är det viktigaste att både kvinnor och män i arbetaryrken har bra jobb, med bra löner och en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att jobba ett helt arbetsliv, säger Per Lilja.

Därför vill LO att:

  • Heltid ska vara norm på arbetsmarknaden och anställningstryggheten ska stärkas.
  • Lägstalönerna ska prioriteras och löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas.
  • Statens inbetalningar till den allmänna pensionen ska öka och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Läs rapporten här

För ytterligare information kontakta:

Per Lilja, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland
073 – 590 59 80
per.lilja@lo.se
 
Robert Roos, ombudsman
0586 – 21 95 08
robert.roos@lo.se

Se presskonferens om jämställdhetsbarometern i LO Play

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.