Fråga facket Fråga facket

LO kräver barnomsorg på obekväm arbetstid i Örebro och Värmlands län

LO-förbundens medlemmar har inte samma möjligheter och rättigheter att kombinera arbete och familj som andra på arbetsmarknaden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Lars Forsstedt

En ny undersökning från LO visar att endast 6 av 10 arbetare i Örebro och Värmlands län kan arbeta heltid med de öppettider som barnomsorgen har.
Den visar också att barnomsorgens öppettider endast räcker för 5 av 10 föräldrar i arbetaryrken.
I Örebro län går endast 166 barn respektive 160 barn i Värmland i barnomsorg utanför kontorstid, trots att vi vet att behovet är större. Det håller inte.

- LO-förbundens medlemmar jobbar dygnets alla timmar veckans alla dagar och de är föräldrar. Att barnomsorgen inte finns tillgänglig så att våra medlemmar kan kombinera jobb och familjeliv är oacceptabelt. Det är dags för rättning i leden, säger David Andergard, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland.

LO-förbundens medlemmar utgör en grundbult i samhället. Utan deras arbete går inte samhället runt. De arbetar dygnets alla timmar för att ge det stöd som medborgarna behöver i sin vardag. För att samhällsservicen alltid ska finnas där. Det blev särskilt tydligt under pandemin. Ändå har arbetare inte självklar rätt till de stöd som finns för att det egna livet ska gå ihop.

Det syns inte minst när det kommer till rätten till barnomsorg. Kommuner behöver inte erbjuda barnomsorg utanför kontorstider, trots att en majoritet av LO-förbundets medlemmar arbetar då. De kommuner som ändå erbjuder det ställer ofta högre krav på föräldrarna. Föräldrar med arbetaryrken har alltså inte samma rätt till barnomsorg som föräldrar som arbetar på kontorstider.

Rapporten kan ni läsa här: Sveriges Jämställdhetsbarometer 2022

För mer information:
David Andergard, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland
070-515 36 62
david.andergard@lo.se

Conny Andersson, distriktschef
0586 – 21 95 06
conny.andersson@lo.se

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.