Fråga facket Fråga facket

LOs krav: 3 procent men lägst 783 kronor

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson driver på för mer pengar till medlemmarna, högre pensioner och bättre arbetsmiljö.
LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson driver på för mer pengar till medlemmarna, högre pensioner och bättre arbetsmiljö.

Mer pengar i plånboken, högre pensioner och bättre arbetsmiljö

I förra veckan beslutade LOs representantskap om gemensamma krav inför avtalsrörelsen år 2020. I går, måndag, beslutade LO-styrelsen om lönekravens storlek i procent och kronor.

- 3 procent plus en låglönesatsning om minst 783 kronor för de som tjänar under 26 100 kommer att ge våra medlemmar mer i plånboken. Särskilt till branscher med låga löner och en hög andel kvinnor. Dessutom har vi enats om att lägstalönerna i avtalen följer med. Det här är en väl avvägd nivå som inte hotar svensk konkurrenskraft, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Utöver detta kräver LO-förbunden bland annat högre pensioner och bättre arbetsmiljö.

- Tillsammans med våra krav på förbättring av tjänstepension, starkare skydd mot sexuella trakasserier och bättre möjlighet till rehabilitering går vi starka in i avtalsrörelsen, säger Torbjörn Johansson.

 

 

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.