Fråga facket Fråga facket

Sjukskrivna i Värmland och Örebro län kan ha tusentals kronor att hämta

Försäkringar Den kollektivavtalade Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS) som facket har förhandlat fram kan ge ersättning på tio procent av lönen vid sjukfrånvaro längre än 14 dagar. Många fler än idag skulle kunna nyttja försäkringen och därmed få tusentals kronor mer i plånboken, enligt en ny rapport som LO släppte förra veckan.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Drygt 1,5 miljoner arbetstagare arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som innehåller AGS som en av flera kollektivavtalade försäkringar. Ersättning bygger på att den anställde eller arbetsgivaren anmäler sjukfrånvaron till AFA Försäkring – något som ofta missas, visar rapporten. 

 

-Många blir positivt överraskade av att försäkringen existerar. En kvinna vi haft kontakt med, Krystyna Slowi, på Elektroskandia i Örebro, fick bland annat ut 6-7 000 kronor från AGS då hon ansökte om ersättning för ett benbrott som ledde till 3 månaders sjukskrivning. En annan kvinna, Malin, som nämns som exempel i rapporten, fick bland annat ut 23 000 kronor efter att ha fått kännedom om hur man ansöker. Det är ju välkomna pengar för en person som annars kanske tvingas leva på marginalen, säger Thomas Andersson, LO-distriktets ordförande.

 

De senaste sju åren har AGS betalat ut totalt 21 miljarder. LO genomför nu en kampanj för att för att få ännu fler att nyttja försäkringen. Bland annat sprids information om möjligheten att söka ersättning retroaktivt. 

 

-Det är aldrig för sent att anmäla tidigare sjukperioder. AGS-ersättning betalas ut även ut retroaktivt. Detsamma gäller om någon missat att söka ersättning för det som tidigare kallades för sjukbidrag eller förtidspension. Då kan det handla om riktigt stora pengar. Säg tvåtusen kronor i månaden i kanske 15 år, avslutar Thomas Andersson, LO-distriktets ordförande.

 

I rapporten framkommer även att nästan 12 000 ärenden lämnats in i Örebro län och mer än 7000 ärenden i Värmland för perioden 2010 - 2016. Man tittar också närmare på bland annat diagnoser och uttag mellan könen. 

 

Rapporten finns på: https://www.lo.se/start/lo_fakta/extra_pengar_om_du_blir_sjuk 

 

För mer information:

Thomas Andersson, ordförande LO-distriktet Örebro och Värmland 
Tfn: 070 -624 81 33

E-post: Thomas.andersson@byggnads.se

 

Jan Zetterqvist, presskontakt, LO-distriktet i Örebro och Värmland

Tfn: 070-256 15 70

E-post: jan.zetterqvist@lo.se

 

Helena Nilsson Kjellberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.