Fråga facket Fråga facket

Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige!

LO-distriktet i Örebro och Värmland ställer sig bakom IF Metall i deras kamp för att anställda på Tesla ska få schysta villkor genom kollektivavtal.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

I Sverige kommer arbetsgivare och fack överens om vilka regler som ska gälla i olika branscher. Denna överenskommelse gäller alla anställda och reglerar väldigt många viktiga saker. Exempelvis lägsta lön, försäkringar, pensionsinsättningar och bra hjälp till omställning. Denna modell har tjänat Sverige väl och har jämfört med andra länder gett en trygg arbetsmarknad med få konfliktdagar.

Tesla har under flera år fått chansen att anpassa sig till svensk arbetsmarknad. De har hårdnackat vägrat. Vi vet att anställda på Tesla har lägre lön än genomsnittet i Motorbranschavtalet. Vi vet att de saknar möjlighet att gå i deltidspension. Vi vet att de inte har någon arbetstidsförkortning. Men framför allt vet vi att anställda saknar den trygghet kollektivavtalet ger.

Tesla har inte bara vägrat skriva kollektivavtal. De har också sysslat med strejkbryteri och andra övertramp. LO-distriktet är glada att se fackföreningsrörelsen nu samla sig bakom IF Metall.
Vi ser att fackmedlemmar vägrar lossa Teslabilar i olika hamnar. Vi ser att elektriker inte kommer laga deras laddstolpar. Vi ser att brevbärare vägra lämna post till Tesla. Vi ser en blockad mot städning på flera anläggningar. Vi ser lackerare som inte målar bilar från Tesla. Vi hör om företag som pausar inköp av bilar från Tesla. Alla seriösa företag med kollektivavtal borde resonera likadant.

Fackets uppgift är att företräda medlemmar. På Tesla finns det många medlemmar. De förtjänar bättre trygghet på jobbet.
LOs förbund har cirka 1,4 miljoner medlemmar. Vi tror alla ställer sig bakom IF Metalls krav på kollektivavtal. Därför ställer sig LO-distriktet bakom IF Metalls kamp för sina medlemmar.

Det finns bara en väg framåt för Tesla i Sverige. Anpassa er till svensk arbetsmarknad och skriv kollektivavtal. Annars platsar ni inte i Sverige.

 

Uttalandet är antaget av LO-distriktet i Örebro och Värmlands representantskap 2023-11-23

 

 

 

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.