Fråga facket Fråga facket

Sveriges jämställdshetsbarometer 2019

Stora skillnader i faktisk månadslön i Värmland och Örebro län– arbetarkvinnor tjänar minst. En arbetarkvinna i Värmland tjänar 16 028kr och Örebro län 17 160 kr mindre i månaden jämfört med en man i ett tjänstemannayrke. Det visar den sjätte upplagan av LOs rapport Sveriges jämställdhetsbarometer. Nu vill LO se fler reformer för ökad ekonomisk jämställdhet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktet i Örebro och Värmland
PRESSMEDDELANDE
6 mars 2019


I Sveriges Jämställdhetsbarometer 2019 presenteras unika siffror som visar arbetstidens betydelse för lönen. Resultatet – som kallas faktisk månadslön – är slående. LO-kvinnor har den i särklass lägsta genomsnittliga faktiska månadslönen. Deltidsarbete på grund av att heltidsarbeten saknas och fysiskt och psykiskt krävande arbetsuppgifter är två av de mest centrala orsakerna, enligt LO.

 – Heltidsjobb med bra arbetsmiljö måste bli norm på hela arbetsmarknaden. Här måste arbetsgivarna i synnerhet i de kvinnodominerade LO-jobben kliva fram och ta ett mycket större ansvar. Politikerna behöver också göra mer för trygga jobb och avskaffa allmän visstidsanställning, säger Per Lilja, Ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland.
Utöver faktiskt månadslön visar jämställdhetsbarometern 2019 att januariöverenskommelsen innehåller reformer som riskerar att ytterligare försämra villkoren i kvinnodominerade LO-yrken. Istället för att rusta arbetskraften för bra jobb och satsa på den generella välfärden ligger fokus på att subventionera fram lågproduktiva och lågavlönade jobb i privat servicesektor. LO anser att det vore betydligt bättre satsade resurser, inte minst för att underlätta för alla föräldrar att kombinera arbete och familj.
 – Nu läggs fokus återigen på "individuella jämställdhetslösningar", som många av de borgerliga partierna förespråkar. Det kommer aldrig att råda bot på de strukturellt formade och ojämställda mönster som finns både i arbetslivet och familjelivet. Vi kommer därför fortsätta opinionsbilda för att få till fler jämställdhetsreformer som gör verklig skillnad för LO-medlemmar, säger Per Lilja, Ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland

Fakta Sveriges jämställdhetsbarometer 2019

⦁ I Värmland var den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 21 402 kronor och för Örebro län 20 856 kronor, för arbetarmän i Värmland var den 27 550 kronor och Örebro län 27 072 kronor.
⦁ Skillnaden i faktisk månadslön mellan en arbetarkvinna och en man i ett tjänstemannayrke i Värmland är hela 16 028 kronor och i Örebro län 17 160 kronor. 
⦁ Några viktiga jämställdhetsreformer för LO-medlemmar: heltid som norm på hela arbetsmarknaden, trygga anställningsformer - avskaffa allmän visstidsanställning, mer fokus på förbättrad arbetsmiljö, individualiserad föräldraförsäkring och barnomsorg när föräldrar jobbar, även på kvällar, helger och nätter.


För mer information:
Per Lilja, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland
Tfn: 073 -590 59 80
E-post: per.lilja@lo.se

Jan Zetterqvist, Presskontakt LO-distriktet i Örebro och Värmland
Tfn: 070-256 15 70
E-post: jan.zetterqvist@lo.se

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.