Fråga facket Fråga facket

Uttalande LO-distriktet i Örebro och Värmlands årsmöte

Vi är mitt inne i en ny våg av smittspridning och det är återigen LOs medlemmar som står i frontlinjen. Det är också LO-medlemmars jobb som är hotade.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

När Coronapandemin drabbade samhället i våras stod LOs medlemmar i första linjen. I sjukvården, i äldreomsorgen, i kollektivtrafiken, i handeln, i barnomsorgen och på lunchrestaurangerna. Och nu är vi där igen.

Hundratals jobb har redan försvunnit och många fler är varslade. Vi hör berättelser från runtom i LO-distriktet hur pandemin slår, hur människor drabbas. I gränshandeln, i hotellnäringen och på verkstäder Alla jobb som är beroende av att människor kan färdas fritt i Sverige och Europa är hotade tills vi kan leva som förut igen.

Regeringen har agerat kraftfullt för att rädda jobb och företag och det har antagligen räddat hundratusentals jobb under 2020. Det är mycket bra att åtgärderna förlängs men tyvärr hjälper det inte de med otrygga anställningar. De slipper bli fattiga med en något mer anständig a-kassa tack vare regeringen, men deras jobb är borta.
Alla de som har blivit av med ett jobb kommer inte kunna få tillbaka det när pandemin blåser över. Arbetsmarknaden förändras oerhört snabbt.

Därför behövs resurser i alla kommuner för att snabbt hjälpa människor tillbaka i jobb. Det behövs utbildning, coachning, stöd. Det kommer att behövas en närvarande och aktiv Arbetsförmedling och en aktiv arbetsmarknadspolitik för omställning och därför kräver vi mer av regeringen.

Framförallt behövs det mer trygghet på arbetsmarknaden, inte mindre. Nu ser vi hur arbetsgivarna sorterar människor, hur de tillfälliga och oreglerade anställningarna ökar. Hur framförallt unga människor och de som har varit mycket länge på arbetsmarknaden inte längre får plats.

Därför uppmanar LO-distriktet i Örebro och Värmland politiker att se vad Sverige behöver efter krisen. För en bättre framtid för vanligt folk. Vi vill ha tryggare anställningar och bättre möjligheter till omställning. Vi vill ha en arbetsmiljö som skyddar oss. Vi vill ha en sjukförsäkring värd namnet och pensioner som går att leva på.

Det är inte för mycket begärt.

 

Antaget av LO-distriktet i Örebro och Värmlands årsmöte 27 november 2020

 

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.