Fråga facket Fråga facket

1 165 personer skadades i arbetet i Örebro län förra året

En ny rapport från LO visar att 1 165 arbetsolyckor med minst en dags frånvaro anmäldes i Örebro län under 2013. Utöver dessa var det två personer som dog på sitt arbete.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Avsluta arbetslivet med hälsan i behåll

- LOs medlemmar drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det är oacceptabelt. De som arbetar ska kunna avsluta sina arbetsliv med den fysiska och psykiska hälsan i behåll, vilket inte är verklighet för alla idag, säger Thomas Andersson, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland.

Mer resurser till arbetsmiljöarbetet

LO har länge kritiserat den borgerliga regeringens nedprioritering av arbetsmiljöfrågan. Anslagen till Arbetsmiljöverket har skurits ner och regeringen beslutade att lägga ner Arbetslivsinstitutet 2007.

- Ett bra arbetsmiljöarbete förutsätter resurser. Vi måste ha tillräckligt med arbetsmiljöinspektörer och pengar till forskning och utveckling. Utöver det behövs en stark lagstiftning, aktuell och relevant kunskap om arbetsmiljöproblem och intresserade och utbildade arbetsgivare och skyddsombud, säger Thomas Andersson.

Nollvision och handlingsplan

I slutet av mars i år beslutade riksdagen om en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet.

- Det är bra att politikerna insett vikten av att prioritera arbetsmiljöfrågan. Vi anser att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter nu bör få ansvar för att ta fram såväl en nollvision som en handlingsplan för en bättre arbetsmiljö i Sverige, säger Thomas Andersson.

Rapporten Arbetsmiljön i Örebro län 2009-2013 (pdf)

För mer information:

Thomas Andersson, ordförande LO-distriktet Örebro och Värmland
Tfn: 070-624 81 33
E-post: thomas.andersson@byggnads.se

Jan Zetterqvist, presskontakt LO-distriktet Örebro och Värmland

Tfn: 070-256 15 70
E-post: jan.zetterqvist@lo.se

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.