Fråga facket Fråga facket

Bra med regionala center mot arbetslivskriminalitet!

Gårdagens besked från arbetsmarknadsdepartementet om regionala center mot arbetslivskriminalitet är ett viktigt steg att på allvar bekämpa organiserad brottslighet och social dumpning.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Lars Forsstedt

-    Det innebär att fler som jobbar i Örebro och Värmland får chansen till rätt lön och schysta villkor. Vi vill ha ett slut på utnyttjande av människors arbetskraft. Ett slut på att använda skattebetalarnas pengar till kriminell verksamhet och ett bättre försvar för den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Per Lilja, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland.

Ett regionalt centrum mot arbetslivskriminalitet skapar förutsättningar för snabbare insatser och bättre samordning mellan myndigheter.

-     Många branscher är drabbade. Städ, restaurang, transport, assistans och bygg för att nämna några. Så här kan vi inte ha det.  Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare, företag som sköter sig som riskerar att konkurreras ut och för samhället i stort. I grunden är arbetslivskriminaliteten faktiskt systemhotande. För vår arbetsmarknadsmodell, men också för vår välfärdsmodell, säger Per Lilja.

Det är som alltid de mest utsatta som blir offer för arbetslivskriminaliteten.

-     Människor utnyttjas, de blir lurade till Sverige men hamnar i slavliknande förhållanden. Det förekommer i många branscher och problemet växer. Det här handlar om de lägst betalda arbetena, de slitigaste och de skitigaste. Ett regionalt center mot arbetslivskriminalitet ger oss förutsättningar att samarbeta med myndigheterna på ett nytt och förbättrat sätt för att hjälpa dessa arbetare, säger Per Lilja.

 

För mer information:

Per Lilja, ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland 

Tfn: 073 – 590 59 80

E-post: per.lilja@lo.se

 

Conny Andersson, distriktschef

Tfn: 0586 – 21 95 06

E-post: conny.andersson@lo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna-Lena Andersson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.