Fråga facket Fråga facket

Fackförbund går samman för att förebygga ett värmländskt byggkaos

Arbetsmarknad Under om- och tillbyggnaden av Gruvöns bruk i Grums kommer ca 2 500 personer att jobba tillfälligt. Många olika yrken och branscher möts. Därför har facken: Byggnads, Transport, IF Metall, Målarna, Pappers, Elektrikerna, Fastighets och SEKO bestämt sig för att jobba tillsammans i anslutning till Gruvöns bruk. De har även med sig LO-distriktet i Örebro och Värmland och ABF Värmland i arbetet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Samling utanför fackens barack  i Grums
Samling utanför fackens barack i Grums Thomas Bill

Facken vill förebygga hellre än att behandla skador

Facken sätter säkerhet och trygghet först. Nu satsar de på att vara nära arbetsplatsen och vill förebygga hellre än behandla skador. Tankarna går till bygget av Mall of Scandinavia med rapporter om hög stress, säkerhetsbrister och allmänt byggkaos. På andra stora projekt runtom i Sverige har fort och fel varit klara riskfaktorer. Här hoppas facken att de tillsammans ska kunna lyfta intresset för frågor om säkerhet och trygghet. Med en bra dialog med företagen som är inblandade såväl huvudentreprenör som underleverantörer och deras anställda vill man försöka undvika sådant.

- Vi hoppas på att vår modell efteråt kan bli en förebild, som senare kan användas på andra stora arbetsplatser runt om i landet, säger Kenneth Svärd, Ordförande för Byggnads Region Örebro-Värmland.

Samling i ”Fackbaracken” – Unik mötesplats

De som kommer att jobba på Gruvöns bruk och projektet som egentligen heter KM 7 (Kartongmaskin nr7) kommer både från Sverige och många andra länder. Alla har olika kunskaper och erfarenheter från arbetsmarknaden. Där för är det viktigt att kunna möta dem för att prata om hur arbetsvillkor och annat fungerar i Sverige så att de inte råkar ut för tråkigheter. T.ex. ingår många försäkringar i kollektivavtalen men det är inte säkert att alla känner till det. För facken är säkerhet och trygghet högt prioriterat.

- Vi kommer också att erbjuda möjligheter till studier. Något som redan efterfrågats är att lära sig bättre svenska och engelska. Men även samhällskunskap och fackliga studier finns i verktygslådan, säger Jari Viitakangas som är projektsamordnare från Byggnads.

- Därutöver finns också tankar om att erbjuda annan fritidssysselsättning som efterfrågas. Vi vill att Grums och Sverige framstår som en trygg och bra plats i världen att leva på. Då behövs det något att göra på fritiden och social samvaro, fortsätter Jari.

- Dygnet innehåller ju 24 timmar och för oss är det viktigt med kvalitet, säkerhet och trygghet både på jobbet och på fritiden, fyller Kenneth Svärd i.

Alla inblandade från facken, som jobbat sedan långt före sommaren för att få det att komma till stånd, är nu väldigt lättade och glada över att äntligen komma igång.

Thomas Bill från LO-distriktet Örebro och Värmland lyfter blicken in mot Grums med ca 9 000 kommuninnevånare och konstaterar att ett tillskott på 2 500 personer kommer att märkas i handeln, i service och gatubilden i samhället.

- Nu när det här är klart funderar man så klart på om något mer som kan göras från fackligt håll i samband med den stora folkökningen som det här innebär för Grums, säger Thomas Bill som tillvardags ägnar sig åt utbildning av fackliga Försäkringsinformatörer på LO-distriktet.

Helena Nilsson Kjellberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.